Home / Uncategorized / Biszkopt do rolad
1 października, 2014

Biszkopt do rolad

Biszkopt :

  • 6 jajek
  • 4 czubate łyżki zarodków pszennych
  • 3 czubate łyżki słodzika w pudrze

Jajka razem ze słodzikiem ubić na ciepło. Czyli jajka wybijamy do garnka i stawiamy na małym gazie żeby się podgrzewały i w tym momencie ubijamy je. Masa ma być  ciepła trochę więcej niż temperatura naszego ciała.  Gdy jajka przy ubijaniu się podgrzeją wyłączamy gaz i ubijamy dalej. powtarzamy czynność z podgrzewaniem garnka aż do ubicia jajek na sztywno. Po ubiciu dodajemy zarodki pszenne i delikatnie mieszamy … najlepiej ręką , aby dobrze rozprowadzić zarodki po całej masie jajecznej.

piec w  200 st około 10-15 min .

Biszkopt po wyciągnięciu z piekarnika  od razu zrolować razem z papierem  i pozostawić do ostygnięcia.

Rozwinąć i nakładać dowolne nadzienie rolady w tym przypadku zdjęcie z powidłami ze śliwek przy robieniu ślimakowca przepis tutaj