Home / Piekarnia / Bułki do hamburgera
25 września, 2014

Bułki do hamburgera

 

 

DSC_0485_wm

Składniki :

250g mąki

100g mleka

2 jajka

1 łyżeczka soli

1 łyżka cukru

1 łyżka oliwy

25g drożdży

35g mleka w proszku

 

 

Wykonanie:

Drożdże rozpuścić w ciepłym mleku dodać resztę składników i wyrobić łyżką na jednolitą  masę. Miskę z ciastem wstawić na 15 min do nagrzanego piekarnika do 50 st wyciągnąć i zamieszać ciasto powtórnie . Wstawić z powrotem do piekarnika na kolejne 15 min. Po wyciągnięciu Ciasto podzielić na 6 równych części ( przydatna jest waga ;) ) Każda cześć uformować na kulkę i rozpłaszczyć . Położyć na blasze wyłożonym papierem do pieczenia lub folią do pieczenia. Całość włożyć do piekarnika nagrzanego do 50 st na około 20 min. Po wygarowaniu posmarować bułki roztrzepanym jajkiem z mlekiem i posypać ziarnami sezamu. Piec w 200 st około 15 min

Ps. Ciasto jest klejące po wyrobieniu … więc spokojnie … wszystko poszło tak jak miało być .