Home / Piekarnia / Bułki z ziarnami
22 października, 2014

Bułki z ziarnami

Tagi: ,

 

Składniki :

  • 1kg mąki pszennej tortowej
  • 100g drożdży
  • 400ml mleka
  • 6 jajek
  • 2 łyżeczki soli
  • 4 łyżeczki cukru
  • 4 łyżki oleju ryżowego ( lub innego )
  • dwie garści nasion słonecznika
  • dwie garści nasion siemienia lnianego

Dodatkowo :

  • 1 jajko i trochę mleka ( do pędzlowania bułek) i sezam do posypania

Wykonanie: 

W mleku rozpuścić drożdże i dodać resztę składników . Dokładnie wyrobić masę około 15-20 min . Wstawić do piekarnika nagrzanego do 40 st i pozostawić do wyrośnięcia.

Wyciągnąć i przemieszać powtórnie. Bułki dzielić na równe części ( 80g ) . Pozostawić do wygarowania około 20 min . Wygarowane bułki przesmarować jajkiem z mlekiem ( mleko utrzymuje sezam po upieczeniu na powierzchni .. nie obsypuje się ) i posypać sezamem  . Piec w temperaturze 200 st na złoty kolor  około 15 min na blasze wyłożonej papierem do pieczenia . ( Na raz wchodzi najwięcej 9 bułek w 3 rzędach po 3 sztuki na największej blaszce ( tej okapowej piekarnika )

Z podanych składników wyszło mi 23 szt bułek . Cześć zamroziłam.

 

A … ciasto jest upierdliwe w swojej konsystencji  ;) więc przy formowaniu bułek i dzieleniu porcji pomóc sobie trochę dodatkowa mąką . Bułki są mięciutkie po upieczeniu …. i „puchate” Można wykorzystać do grzanek ;)

A tutaj już bułeczka z szynką peklowaną parzoną …. przepis niedługo się pojawi

 

Serdecznie pozdrawiam …. Nika