Home / Piekarnia / Chleb na zakwasie z mąką razową pszenną, siemieniem lnianym i słonecznikiem w prostokątnej blaszce
18 marca, 2015

Chleb na zakwasie z mąką razową pszenną, siemieniem lnianym i słonecznikiem w prostokątnej blaszce

Tagi: , , , , ,

 

 

Składniki: Proporcja na 1  dużą blachę do pieczenia lub 2 najdłuższe keksówki. lub 4 najmniejsze  keksówki ( nie średnie ! ) 

  • 1kg maki pszennej razowej typ 1850
  • 1kg maki pszennej zwykłej
  • 1000 ml wody
  • 300g zakwasu ( Przepis na zakwas tutaj kliknij )
  • 50g drożdży
  • 2 łyżki soli
  • 3 łyżki cukru
  • 3 garści siemienia lnianego
  • około 200g słonecznika.

Wykonanie : 

Wszystkie składniki poza słonecznikiem wymieszać razem i zarobić ciasto około 20 min. Prostokątną blachę ( około 27/37 cm ) wysmarować olejem i wysypać słonecznikiem. Ciasto wyłożyć na blachę wyrównać wierzch mokrymi rękoma przesmarowac wierzch jajkiem roztrzepanym z mlekiem i posypać górę słonecznikiem . Wierz ciasta naciąć. Wstawić blachę z ciastem do wygarowania w  piekarniku  nagrzanym  do 40-50 st na około godzinę ,   do podwojenia objętości  . Po wygarowaniu nie wyciągamy blachy i  podnosimy temperaturę do 200 st  czas pieczenia  1h 20 min . W momencie gdyby skórka do góry zaczęła się za bardzo spiekać przykrywamy papierem do pieczenia . Po upieczeniu wyciągamy z blachy  na ruszt, kratkę  i studzimy ;)

Serdecznie Was pozdrawiam … Nika