Home / Dodatki / Chleb na zakwasie żytnio pszenny w prostokątnej blaszce
17 marca, 2015

Chleb na zakwasie żytnio pszenny w prostokątnej blaszce

Tagi: , , , ,

 

 

Od razu zaznaczę … chleb najlepiej kroić zimny a nie tak jak widac na zdjęciu .. gorący :P

 

Chleb z formy prostokatnej żytni pszenny na zakwasie8_wm

Nie bójcie sie wypiekać pieczywa  na zakwasie pokutuje jakaiś głupia plotka ze pieczywo na zakwasie to dopiero wyczyn … Nie wierzcie w to ! … to jest banalnie proste a pamietajcie jednocześnie o tym , że to strach ma wielkie oczy !

 

Chleb na zakwasie żytnio pszenny w prostokątnej blaszce.

Przepis na zakwas tutaj kliknij

 Składniki : Proporcja na 1  dużą blachę do pieczenia lub 2 najdłuższe keksówki. lub 4 najmniejsze  keksówki ( nie średnie ! ) 

  • 1kg mąki pszennej typ 450, 550, 650
  • 1kg mąki żytniej ( nie razowa. )
  • 3 łyżki cukru
  • 2łyżki soli

(wersja bardziej kwaśna na samym zakwasie  )

  • 700ml  ciepłej wody
  • 650g zakwasu

( wersja mniej kwaśna z dodatkiem drożdży )

  • 1000 ml wody
  • 400g zakwasu
  • 50g drożdży.

 Wykonanie:

Wszystkie składniki mieszamy razem i wyrabiamy ciasto około 10-20 min . Wykładamy ciasto na wysmarowaną oliwą i wysypana mąką tradycyjną  blachę prostokątną( wymiary około 27/37 cm )  i wstawiamy do piekarnika o temperaturze 40-50 st czas 1-2 h do podwojenia objętości ciasta. Na drożdżach rośnie szybciej ;)więc wystarczy około 1h natomiast na samym zakwasie spokojnie 2h w piekarniku   . Po wygarowaniu nie wyciągamy blachy i  podnosimy temperaturę do 200 st  czas pieczenia  1h 20 min . W momencie gdyby skórka do góry zaczęła się za bardzo spiekać przykrywamy papierem do pieczenia . Po upieczeniu wyciągamy z blachy  na ruszt, kratkę  i studzimy ;)

 

 

 

serdecznie pozdrawiam .. Nika