Home / Piekarnia / Chleb pszenno-żytni na zakwasie z mąką razową , ze słonecznikiem i cebulą posypany czarnuszką
23 marca, 2015

Chleb pszenno-żytni na zakwasie z mąką razową , ze słonecznikiem i cebulą posypany czarnuszką

Tagi: , , ,

 

Składniki : Proporcja na 1  dużą blachę do pieczenia lub 2 najdłuższe keksówki. lub 4 najmniejsze  keksówki ( nie średnie ! ) 

  • 400g zakwasu ( Przepis na zakwas tutaj kliknij )
  • 400g maki żytniej zwykłej
  • 600g mąki pszennej typ  450
  • 1000g mąki pszennej razowej typ 1850
  • 1000ml wody
  • 3 łyżeczki soli
  • 6 łyżeczek cukru
  • 100g słonecznika
  • 100g cebuli prażonej
  • 50g drożdży
  • Czarnuszka do posypania z góry , płatki owsiane do wysypania formy ( opcjonalnie )

 

Wszystkie składniki poza czarnuszką  wymieszać razem i zarobić ciasto około 20 min. Prostokątną blachę ( około 27/37 cm ) wysmarować olejem i wysypać płatkami owsianymi . Ciasto wyłożyć na blachę wyrównać wierzch mokrymi rękoma przesmarować wierzch jajkiem roztrzepanym z mlekiem i posypać górę czarnuszką . Wierz ciasta naciąć. Wstawić blachę z ciastem do garowania w  piekarniku  nagrzanym  do 40-50 st na około godzinę ,   do podwojenia objętości  . Po garowaniu nie wyciągamy blachy i  podnosimy temperaturę do 200 st  czas pieczenia  1h 20 min . W momencie gdyby skórka do góry zaczęła się za bardzo spiekać przykrywamy papierem do pieczenia . Po upieczeniu wyciągamy z blachy  na ruszt, kratkę  i studzimy ;)

 

Serdecznie pozdrawiam …. Nika

 

 

Jak już chleb dobrze wystygnie . Dzielę na 4 sztuki kroje na skibki wkładam do foli i zamrażam . Wtedy mam miekki cały czas . Nie trzeba zamrażać, ale na drugi dzień chleb jest bardziej twardy i tak mu juz zostaje do końca ;) Zawsze piekę wiekszą ilość za jednym razem  oszczedzając czas i koszty zużycia energii

Chleb pszenno-żytni  na zakwasie ze słonecznikiem i cebulą posypany czarnuszką11_wm