Home / Piekarnia / Chleb twarogowy z zarodkami i otrębami pszennymi oraz płatkami
22 maja, 2015

Chleb twarogowy z zarodkami i otrębami pszennymi oraz płatkami

Tagi: , , , , , ,

 

Składniki :

  • 600g twarogu
  • 9 czubate  łyżki płatków żytnich – można zamienić na płatki owsiane
  • 6 czubatych łyżek zarodków pszennych
  • 6 czubatych otrąb pszennych
  • 10 jajek
  • 1 płaska łyżeczka soli
  • 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia

Do miski wrzucić wszystkie produkty poza jajkami . Jajka ubić około 5 min w drugiej misce . Mikserem rozdrobnić i pomieszać  suche produkty . Obie masy połączyć ze sobą miksując na małych obrotach . Średniej długości keksówkę(około 30 cm) wyłożyć papierem do pieczenia . Wylać masę i wstawić do piekarnika nagrzanego do 180-190 st . Piec około  1h i 15 min . Wyciągnąć z blachy ściągnąć papier i jeśli nie wystarczająco macie spieczona skórkę to włożyć na około 15-20 min do zapieczenia z powrotem do piekarnika .

Propozycja podania : chleb twarogowy z serkiem o smaku serka i jajkami , sałatka śledziowa z burakami . Przepisy na mojej stronie .

 

 

Serdecznie pozdrawiam ..Nika