Home / Smaczne kąski / Faworki
8 stycznia, 2015

Faworki

Tagi: ,

 

 

Składniki :

  • 350g mąki pszennej
  • 2 jajka
  • 3 łyżki jogurtu lub śmietany
  • 15g smalcu
  • 100g cukru
  • 2 łyżeczki octu
  • 2 szczypty soli
  • kilka kropel olejku waniliowego
  • Do smażenia: smalec lub smalec plus oliwa
  • do posypania : Cukier puder

Wszystkie składniki zmieszać ze sobą i dokładnie wyrobić ciasto.  Na patelni roztopić smalec ( ja dodałam także oliwy bo zabrakło mi smalcu ) Kawałki ciasta cienko  rozwałkować na kształt długiego prostokąta podsypując mąką . Pociąć prostokąt na paski i każdy pasek naciąć na środku i przewinąć tak jak na zdjęciach poniżej . Smażyć na dobrze rozgrzanym tłuszczu do zarumienienia każdej ze stron . Na koniec posypać cukrem pudrem

 

Serdecznie pozdrawiam …. Nika