Home / Restauracja / Filet z indyka w sosie z maroilles
16 maja, 2015

Filet z indyka w sosie z maroilles

Tagi: , , ,

 

 

 

Przepis dedykuję Ani za przywiezienie mi kawałka Francji i możliwość przeżycia kulinarnego orgazmu na diecie <3

 

Składniki ;

  • 3 grubsze plastry filetu z indyka ( około 400g )
  • 1/2 szklanki mleka
  • 50g sera maroilles
  • sól pieprz
  • szczypta ( tak jak na zdjęciu widać ) mączki ziemniaczanej ( skrobi )

 

Filety posolić i popieprzyć . Nałożyć na dobrze rozgrzaną patelnię i smażyć bez tłuszczu krótko około 3 min z każdej strony . Wlać mleko doprowadzić do wrzenia i zmniejszyć gaz . Włożyć ser maroilles i roztopić go ( wyłaczyc gaz ). Wyciągnąć filety dodać szczyptę mączki ziemniaczanej i dobrze wymieszać sos . Pogotować około 3 min na małym ogniu i polać sosem filety .