Home / Restauracja / „Fłagra” czyli foie gras z wątróbek drobiowych
15 stycznia, 2015

„Fłagra” czyli foie gras z wątróbek drobiowych

Tagi: , , ,

Fłagra , Fłagra, fłagra , fłagra … tak ta nazwa za mną chodziła ostatnio, że weszłam w końcu w to google i zobaczyłam o co chodzi .. stłuszczona wątroba kacza ??? o fuuuj .. jakoś mi to niesmacznie brzmi , ale to nie oznacza że nie zrobię sobie swojego  foie gras , chudego( w końcu na diecie jestem )  , pysznego i delikatnego ! Czyli pasztet z wątroby po prostu … ale fłagra ładniej brzmi prawda ??

Moje foie gras( czyt. fła gra )  powstało z przyrządzenia tej potrawy czyli watróbek duszonych w piwie kliknij przepis zjedzenia jednej porcji i przerobienia reszty na „fłagra” :) Więc myślę że spokojnie 1 kg wątróbki miałam ;) tylko teraz zrobiłam bez wyżej wymienionych śliwek . i z dodatkiem majeranku .

 

Składniki :

  •  1 kg wątróbki drobiowej
  • 1 piwo
  • 2 łyżki czubate majeranku
  • płaska łyżeczka soli
  • pieprz 1 płaska łyżeczka
  • 4 ząbki czosnku
  • 2 duże cebule
  • 2 łyżki smalcu lub innego tłuszczu
  • 3 jajka

Cebulę pokroić i usmażyć na smalcu dodać wątróbki,  majeranek, czosnek , sól ,pieprz , zamieszać, chwilkę podsmażyć i zalać piwem . Dusić około 10 min pod przykryciem później ściagnąć pokrywkę  i odparować wodę . Wystudzić. Po przestudzeniu część wątróbek zmiksować a część pokroić w kostkę.( Lub całość zmiksować jak wolicie ;) )

Jajka w całości ubić na prawie sztywną pianę. Dodać do zmiksowanej masy i delikatnie wymieszać . Spróbować .. ewentualnie jeszcze doprawić do smaku ;)

Formę może być sylikonowa lub metalowa  wysmarować tłuszczem i przełożyc masę do niej. Zapiekać w piekarniku 200 st około 1h i 15 minut . około 1h włozyc patyczek i zobaczyc czy jest suchy po wyciagnieciu . Jesli tak to wyciagnąc ;)

Wyciągnąć z formy po przestudzeniu . Kroić i podawać z sosem żurawinowym i sałatką ;) lub pieczywem ;)

No to zjadłam swoje „Fłagra ” :)

Serdecznie pozdrawiam  … Nika …. zadowolona :)

 

 

Dodano : )

A teraz wariacja na temat :)

Kroimy „Fłagra” w plastry przyozdabiamy serkiem o smaku serka przepis tutaj  kliknij , sosem żurawinowym lub borówkowym  lub innym słodkim jaki lubicie zalewamy tężejącą żelatyną przygotowana z kostką rosołową np cielęcą .

voilà!!!! 

 

 

!