Home / Restauracja / Galart , galaretka z kurczaka
7 maja, 2015

Galart , galaretka z kurczaka

Tagi: , ,

 

 

Tutaj nie będzie proporcji dokładnych . Galart możecie wykonać z każdej ilości mięsa w bardzo prosty sposób.

Składniki :

  • piersi kurczaka
  • filetowane uda lub ćwiartki kurczaka bez skóry.
  • Przyprawy : Vegeta bez glutaminianu sodu , magi w płynie lub świeża czyli lubczyk
  • żelatyna ilość zależy od ilości wywaru jaki uzyskacie.

 

Mięso zalać wodą tak ,aby je przykryła. Zagotować i na małym ogniu gotować około 40-50 min .W międzyczasie wodę, w  której gotują się kurczaki doprawić przyprawami do uzyskania wyrazistego smaku. Ugotowane mięso wyciągnąć , przestudzić i rozdrobnić na mniejsze kawałki . Do gorącego wywaru dodać żelatynę i rozpuścić ją. Mięso wkładać do pojemniczków ( kubki , filiżanki,  kubki jednorazowe , blaszki ) i zalać wywarem . Wstawić do lodówki do schłodzenia .

Ja swoje galarty zrobiłam w keksówkach wyłożonych folią spożywczą .

 

Serdecznie pozdrawiam…. Nika