Home / Dodatki / Garam masala- przepis na mieszankę przypraw
20 maja, 2015

Garam masala- przepis na mieszankę przypraw

Tagi: , ,

 

Garam masala to mieszanka prażonych przypraw kuchni azjatyckiej . Na pewno spotkaliście się z tym smakiem w potrawach.

Wszystkie wymienione poniżej składniki są dostępne w sklepach  i są produkowane przez nasze rodzime popularne firmy przyprawowe, więc nie obawiajcie się ze nie dostaniecie np .. kardamonu … wystarczy poszukać . Ja zakupiłam wszystkie potrzebne mi przyprawy w jednym hipermarkecie ;) i nie musiałam za nimi biegać ani ściągać z internetu .

Proporcje tej mieszanki Garam masala ułożyłam na 120g gotowego produktu .

Składniki ; 

  • 34g nasion kminu rzymskiego ( kumin)
  • 34g nasion kolendry
  • 8g goździków
  • 15g  ziaren pieprzu zielonego może być czarny
  • 4g ziaren  Kardamonu zielonego
  • 12 liści laurowych
  • 4g nasion kopru włoskiego
  • 8g suszonego kopru
  • 2g nasion anyżu
  • 10g gałki muszkatołowej mielonej
  • 8g cynamonu mielonego

 

Wszystkie składniki poza gałka muszkatołową i cynamonem  wrzucić na teflon i prażyć na dużym gazie od włączenia patelni około 5 min ciągle mieszając do pierwszego momentu „strzelania” nasion .

Prażenie jest dość ważnym elementem tego przepisu  ponieważ zmienia ono smak poszczególnych przypraw a co za tym idzie nadając charakterystyczny smak dla Garam masala .Sami zauważycie jak w trakcie prażenia zmieni się zapach wrzuconej mieszanki przypraw. Nie przeciągajcie prażenia, bo uzyskacie gorycz. Jak tylko zaczną „strzelać „ściągnijcie je z patelni.

Tak przygotowane ziarna mielimy w blenderze , moździerzu , młynku do kawy  na pył dodając zmielona gałkę muszkatołowa oraz mielony cynamon.

 

 

Gotową mieszankę Garam masala przechowujemy w szczelnym opakowaniu.  Stosować do potraw mięsnych (kurczaki , baranina , wołowina ) , do ryb a także do ryżu jak i warzyw i sosów.

 

 

 

Serdecznie pozdrawiam …. Nika