Home / Restauracja / Gulasz z piersi kurczaka
2 października, 2014

Gulasz z piersi kurczaka

Tagi: , ,

Potrzebne nam będą :

  • 2 Piersi kurczaka
  • 1 cebula
  • 1 łyżka oliwy .
  • około 50-100 ml wina wytrawnego czerwonego
  • trochę mąki około 1-3 łyżki … ( w zależności ile jest wody w sosie )
  • Przyprawy :majeranek ,  papryka słodka mielona , grzyby leśne suszone, pieprz
  • sól lub kostka bulionowa np cielęca do smaku

 

Wykonanie:

Na patelni na łyżce oliwy podsmażamy około 2 łyżek zmielonej  papryki słodkiej . Dodajemy  pokrojona cebulę i resztę przypraw . Chwilkę podsmażamy . Podlewamy wodą  i dolewamy wina i dodajemy grzyby leśne . Chwilę to gotujemy . Do tego wywaru  dodajemy pokrojone w kostkę piersi kurczaka solimy lub dodajemy kostkę bulionową do smaku . Dusimy około 10 min pod przykryciem . Na koniec dodajemy mąki,  żeby zaciągnąć delikatnie sosik .

Ja zawsze prószę mąką z góry .. (nie rozrabiam jej we wodzie ) i od razu energicznie mieszam , żeby nie utworzyły się kluseczki :)