Home / Smaczne kąski / Kajmak – masa krówkowa do ciasta
30 marca, 2015

Kajmak – masa krówkowa do ciasta

Tagi: , , , , , , ,

Błagam Was .. obiecajcie mi, że nigdy nie kupicie  masy krówkowej czy kajmaku GOTOWEGO ! Zróbcie to proszę chociażby ze względu na szacunek do mnie, że wstawiam Wam tutaj przepisy . Przy okazji to samo tyczy się gotowej masy makowej !

Ta wersja i tak jest już pójściem na prościznę-łatwiznę, bo nie podaję Wam przepisu innego od początku do końca a jest to bardzo smaczna wersja , która i Wam przypadnie do gustu. … Zaufajcie mi . NIGDY ! nie spotkałam się  z przepyszną wersją masy krówkowej inaczej kajmaku   .. mało tego … jadalną po prostu … jadalną w smaku w wersji gotowej.

Kupujemy mleko skondensowane w puszce SŁODZONE ! Wkładamy puszkę do garnka i zalewamy całkowicie wodą  od momentu zagotowania wody  gotujemy na małym ogniu  przez 2 h . Cała filozofia i cały przepis. !

Kajmak do ciast wykorzystujemy ciepły później ma on bardziej stałą konsystencję.

 

Ja wykorzystuje nasze znane wszystkim mleko skondensowane Słodzone  ( nazwy nie podaję ;)

 

Masę wykorzystałam do Mazurka z kajmakiem przepis tutaj kliknij  a druga puszka będzie sobie stała do innego ciasta .

ps. Ja ugotowałam sobie od razu dwie puchy, żeby masę wykorzystać w przyszłości .. to nadal jest zamknięta puszka i z tym nic się nie dzieje.  Nie powiem Wam jaki czas może być użyta po ugotowaniu .. nigdy tego nie sprawdzałam i nie będę zmyślać. Za jakiś czas wykorzystam ją do  ciasta  i tyle . ..(  Ci co znają sie na konserwach  i terminie prosiłabym o informację chętnie ją zamieszczę tutaj ) Nie myślę o latach jako o terminie użycia bardziej w ciągu miesiąca lub dwóch .

 

 

Serdecznie Was pozdrawiam … Nika