Home / Zupy / Krupnik
19 maja, 2015

Krupnik

Tagi: , , , ,

 

Składniki :

  • 500g korzenia pietruszki
  • 500g marchwi
  • 200g selera
  • 200g cebuli lub pora
  • garść suszonych grzybów leśnych
  • 2 ćwiartki kurczaka bez skóry
  • 400g schabu
  • 5 liści laurowych
  • 13 ziaren ziela angielskiego
  • 4 płaskie łyżeczki soli
  • 1,5 płaskiej łyżeczki pieprzu mielonego
  • 2,5 litry wody
  • 150g kaszy jęczmiennej
  • 1 pęczek natki pietruszki
  • 1 pęczek  koperku
  • (opcjonalnie ) 2 gałązki liści selera
  • 200ml śmietanki 10%

 

Korzeń pietruchy , marchew , seler i cebulę obrać i pokroić . Wrzucić do garna dodać kurczaki , schab , oraz suszone grzyby, liście laurowe , sól , pieprz , ziele angielskie . Zawartość garnka zalać 2 litrami zimnej wody i doprowadzić do wrzenia . Na małym ogniu gotować około 30min . Mięso wyciągnąć pokroić i  dodać razem z  kaszą. Gotować około 15 min. i wyłączyć .  Na koniec bez gotowania już dodać , natkę pietruszki i koperek , wlać   śmietankę i zamieszać .

 

 

Serdecznie pozdrawiam ….. Nika