Home / Kawiarenka / Lody sorbetowe
30 maja, 2015

Lody sorbetowe

Tagi: , , ,

 

Owoce myjemy obieramy i kroimy na mniejsze części . Pamiętajcie ze truskawki zawsze płuczemy razem z zielonym na końcu i dopiero obieramy szypułki w innym przypadku nabiorą wody w trakcie płukania  i dostaną  wodnistego smaku. Kawałki pokrojonych owoców rozkładamy na folii czy desce i podmrażamy wstępnie  w zamrażarce około 1h .  Dopiero jak są lekko zamrożone możemy je wrzucić do jednego worka czy miski,  wtedy zapobiegniemy zbryleniu ich w jedną masę i będzie nam  je łatwiej wyciągać do miksowania jako porcję .

Jak już mamy zamrożone owoce wyciągamy potrzebną nam ilość wrzucamy do miksera i miksujemy , Ja dodaję jeszcze na większą porcję łyżkę masła orzechowego . W trakcie miksowania dolewamy mleka. ale tylko trochę, aby masa nabrała aksamitności . tutaj musicie sami to wyczuć .

Dodawać można miętę olejki smakowe takie jak wanilia czy przyprawy cynamon chili itp itd .kawałki czekolady , czy ciasteczek .  W możliwościach smakowych ograniczyć Was może tylko Wasza wyobraźnia . Dosłodzić można słodzikiem, cukrem, miodem  , albo nie dosładzać wszystko zależy od waszego zapotrzebowania na stopień słodkości .. Ja nie dosładzam niczym .

Zamiast mleka możecie dać śmietanki albo  cytryny a nawet jakiś alkohol lub po prostu wodę. ale dotyczy to głównie tych cięzszych owoców typu banan. Przy np truskawce dodatek wodny nie bedzie potrzebny,, chyba że zamrozicie sobie np. kostki z dodatkiem jaki chcecie do smaku.

Ja zamroziłam , truskawki , ananasa świeżego , melona, kiwi , banany,

Ten sposób wykonania lodów sorbetowych gwarantuje nam miękkość gotowego produktu do spożycia.

 

WAŻNE ! Przy dodatku ananasa nie używać słodzików !!! Wybija totalną gorycz w smaku . 

Serdecznie pozdrawiam … Nika

 

 

Wersja ze zdjęcia jasne lody to ; masło orzechowe ,banan, melon, kiwi ,trochę mleka

Wersja czerwone lody to : truskawki i ananas, bez dodatków wodnych