Home / Smaczne kąski / Mandazi czyli Afrykańskie pączki
14 stycznia, 2015

Mandazi czyli Afrykańskie pączki

Tagi: ,

Zakochana ostatnio w ksiażkach Corinne Hofmann i jej przygodach z Afryką postanowiłam upiec ciasteczka o których pisała w książce ” Afryka , moja miłośc” czyli … mandazi

Mandazi są ulubiona przekąską na śniadanie w Afryce Wschodniej. Jest to rodzaj chleba, który jest smażony w gorącym oleju na
kuchence a nie pieczony w piecu. Ja bym je porównała do naszych pączków .

Po lewej stronie przepis znaleziony w sieci na Mandazi a po prawej podane w gramach moje proporcje .

I od razu zaznaczę .. Drogie mleczko kokosowe następnym razem zastąpię zwykłym mlekiem i dodam tłuszczu a także dosypie wiórek kokosowych .  Drogie Mleko kokosowe jest wyczuwalne tak bardzo delikatnie na końcu smaku dosłownie ,  ze nie opłaca się go zdobywać w naszych warunkach klimatycznych . Jak tylko zrobię następnym razem w zmienionych składnikach podam niżej przepis ;) a tak … Pycha .. i fajnie było choć na chwile znaleźć sie w Afryce ;)

 

Składniki: Wersja oryginalna 

  • 3 szklanki mąki pszennej Uniwersalny – 600g mąki
  • 1 jajko
  • 1 łyżeczka suchych drożdży- 50 g drożdzy
  • ½ szklanki mleka kokosowego- 190g
  • ½ szklanki cukru- 200g
  • ½ szklanki ciepłej wody -100g
  • 1 łyżka oleju
  • 1/2 łyżeczki karamonu zmielonego i  cynamonu.
  • Olej do głębokiego smażenia

 

2  wersja bez mleka kokosowego 

Składniki : 

  • 600g mąki
  • 300 ml mleka lub śmietanki
  • 1 jajko
  • 60g drożdży
  • 200g cukru
  • 1 łyżka oleju
  • 1 czubata łyżeczka kardamonu
  • 70g wiórek kokosowych ( 1 kubek )
  • Olej do głębokiego smażenia

Wykonanie : 

Zagnieść ciasto z wyżej wymienionych składników tradycyjnie jak ciasto drożdżowe około 15 min i pozostawić do wyrośnięcia w ciepłym miejscu ( piekarnik 40 st ) na około 40 min .  Po tym czasie  podzielić na około  11 części . Każdą część rozwałkować podsypując maka na okrąg i pociąć na 6 części tak jak na zdjęciach . Smażyć na głębokim oleju z dwóch stron .

Mandazi nie należą do mega słodkich ciasteczek, wiec jak lubicie bardziej słodkie można po przestudzeniu posypać dodatkowo cukrem pudrem ;)

 

Serdecznie pozdrawiam ….Nika

 

,