Home / Wędliny domowe / Mielonka drobiowo- wieprzowa chuda
17 października, 2014

Mielonka drobiowo- wieprzowa chuda

Tagi: , , ,

  • 300g szynki( lub piersi kurczaka)
  • 700g mięsa z ćwiartek kurczaka bez skóry  (4-6 szt ćwiartek)
  • 5g glukozy
  • 6 ziaren jałowca
  • 16-22g soli
  • 1/2 płaskiej łyżeczki gałki muszkatołowej
  • 1 płaska łyżeczka pieprzu
  • 1/3 płaskiej łyżeczki saletry potasowej
  • 150ml wody
  • 3 łyżki płaskie żelatyny

Mięso zmielić . Jałowiec rozgnieść w moździerzu, dodać resztę składników. Soli dodać wedle upodobania miedzy 17-22g ( mniej słone bardziej słone) Żelatynę rozpuścić w gorącej wodzie i po przestudzeniu dodać do mięsa. Całośc wymieszać aż cała woda sie wchłonie .  Napełnić worek w szynkowarze . Mięso dociskamy tak, żeby nie było powietrza ja dodatkowo mocno uderzam spodem szynkowaru ,  żeby się jeszcze lepiej ułożyło w nim. Zamykamy szynkowar i odstawiamy na około 8-12h do lodówki . Po tym czasie wkładamy  szynkowar do garnka z wodą o temperaturze około 72-80 st  tak ,żeby woda była na około 8/10 wysokości szynkowaru . Pod szynkowar podłożyć np nakretkę od słoika.  Parzymy do uzyskania temperatury w środku produktu 72 st.

Wyciągamy szynkowar i studzimy chwile we wodzie, później w lodówce do uzyskania temperatury około 10 st. po czym wyciągamy i możemy kroić.

 

Najlepiej taka wędlinę robić wieczorem wtedy mamy gotową rano do parzenia i przy dobrych wiatrach i studzeniu gotowa wędlinkę na kolację następnego dnia lub śniadanie kolejnego ;)

 

 

Ps… Ja jestem baaardzo niecierpliwa, więc studziłam w zimnej wodzie 1h później w zamrażarce 1h a później wyciągnęłam z szynkowaru i studziłam w lodówce kolejne 2h i pokroiłam w końcu jak miała 10 st . Ha ! MNIAM !

Z 1 kg mięsa surowego  otrzymałam 900g gotowego produktu. Cena całości 11,7 zł :) :) :)

 

Serdecznie pozdrawiam … Nika