Home / Dodatki / Musztarda – łagodna i ostra
10 marca, 2015

Musztarda – łagodna i ostra

Tagi: , , , ,

 

Musztarda7_wm

 

Gorczyca … te małe białe ziarenka z pozoru niewinne kryją za sobą całą gamę możliwości smakowych jeśli chodzi o MUSZTARDĘ :)

Jeśli chcemy bardzo   ostrą musztardę wykorzystujemy ziarna gorczycy bez obróbki cieplnej .. Natomiast łagodniejszy smak uzyskamy prażąc ziarna gorczycy  lub podgrzewając gotowy produkt na teflonie próbując co jaki czas i zostawiając taką ostrość jaka nam odpowiada . .  …  w obu  wypadkach  uzyskamy  dwa różne smaki .

Prażenie zmienia smak i kolor na ciemniejszy  ( w smaku czuć prażone ziarna )

Natomiast podgrzewanie  gotowego produkty łagodzi  nam bardzo ostry smak czystej gorczycy  nie zmieniając  nam koloru .

Teraz proporcje gorczyca- woda- ocet

Ja używam takich w gramach :

1 cześć gorczycy białej 

1/2 części wody GORĄCEJ 

1/2 części octu i tutaj mogą być  użyte  różne octy w zależności od smaku końcowego jaki chcemy: ocet spirytusowy , ocet winny, ocet ryżowy itd.

To podstawowe proporcje jakie stosuję  . I teraz w zależności od stopnia zmielenia i wchłonięcia przez ziarna płynów dodaję  wodę i ocet do smaku o konsystencji musztardy jaka chce osiągnąć .

Kolejne to dodatki .. cukier sól kurkuma . To podstawowe inne  jakie używam to czosnek , pomidory suszone , chrzan bazylia oregano etragon papryka wędzona słodka itd .. dodane do smaku .

 

Wykonanie

 Łagodna z posmakiem prażonych ziaren

.. ziarna gorczycy prażymy około 3-5 min na teflonie do momentu aż zaczną strzelać . Nastepnie dodaję wodę ( gorącą )  i ocet przyprawy i blenduje . My wolimy czuć ziarenka, wiec nie miksuję na papkę , ale można ;) Po zmiksowaniu i wystudzeniu doprawiam ostatecznie przyprawami do smaku . a takze dolewam wodę i ocet dla rozluźnienia konsystencji.

 

Bardzo ostra z nieprażonych ziaren

…Ziarna gorczycy zalewam gorąca wodą i octem dodaję przyprawy i blenduję doprawiam do smaku …. KONIEC

 

Łagodniejsza z nieprażonych ziaren

Ziarna gorczycy zalewam goąca wodą i octem dodaję przyprawy i blenduję doprawiam do smaku . Na koniec wrzucam na teflon i podgrzewam  redukujac ostrosć mieszając do uzyskania smaku ostrosci jaki mi odpowiada . Przekładam do pojemniczka dolewam wody  ( woda  w czasie podgrzewania odparowuje więc trzeba to uzupełnić . )

 

A teraz po mimo tego rozległego opisu dzieli Was tylko 15 min od zrobienia i spróbowania Waszej musztardy ….. czas START !

 

Pozdrawiam …. Nika

 

ps . Każda z wyżej wymienionych musztard jest gotowa do spożycia od razu po doprawieniu .. smacznego

Na zdjęciu :

Musztarda z prażonych ziaren  z suszonymi pomidorami bazylia i czosnkiem

Musztarda  z „czystych” ziaren i prażonych

Musztarda  miodowa z nie prażonych ziaren poddana na końcu podgrzewaniu w celu zredukowania ostrości w smaku

Musztarda chrzanowa

Musztarda z wędzoną papryką .

 

Przykładowe proporcje : 

150g gorczycy

75g wody \ 75g octu

 

do smaku plus minus :

1 łyżka miodu lub cukru

1 łyżka soli

1 łyżka kurkumy

Uzupełnić wodę i spirytus na końcu ;)