Home / Smaczne kąski / Nipizzanitarta
19 marca, 2015

Nipizzanitarta

Tagi: , , , , , ,

 

 

Nipizzanitarta powstała z czyszczenia lodówki . Twaróg musiałam jakoś wykorzystać, wiec wymyśliłam .

 

Ciasto:

  • 300g maki orkiszowej . (Może być w całości pszenna lub w całości orkiszowa czyli w sumie 700g)
  • 400g mąki pszennej
  • 300g mleka
  • 2łyzeczki cukru
  • 1 łyzeczka soli
  • 2 jajka
  • 2 łyżki oliwy .
  • 2 łyzeczki bazylii
  • 2 łyzeczki oregano .
  • 50g drożdży

Wszystkie składniki wymieszać i zagnieśc ciasto podzielic na 3 cześci

Nadzienie twarogowe

  • 800g twarogu
  • 4 łyzki cebuli prażonej
  • 2 zabki czosku
  • 1 jajko
  • sól do smaku
  • 4 łyżki słonecznika
  • 2 łyżeczki kozieradki zmiażdżonej w moździerzu

Wszystkie składniki wymieszać na jednolita masę . Można wspomóc sie blenderem . Podzielic na 3 cześci .

Dodatki :

  • 3 kiełbasy
  • około 0,5 kg sera zółtego
  • papryka czerwona
  • ogórek zielony
  • fenkuł – koper włoski bulwa
  • seler naciowy
  • sezam czarny

Składamy :

Rozwałkowane ciasto kładziemy na wysmarowanej oliwą formie do tarty . Na nie nakładamy masę twarogową dalej ser zółty . Na wierzch układamy plastry kiełbasy i warzywa i posypujemy sezamem .

Zapiekanie : piekarnik 220 st czas około 30-40 min .. sprawdzić czy spód jest zarumieniony .

 

Serdecznie pozdrawiam …. Nika

 

3 sztuki Nipizzynitarty starczyły aby najadły się  3 osoby dorosłe i 2 dzieci i spokojnie jeszcze 1 osoba by sie najadła . Białeczko syci !  a w tym daniu przepchnełam sporo białka ;)

Zostało trochę … jutro dzieciaczki do szkoły zabiorą sobie nietypowe kanapki . .