Home / Restauracja / Pasztet – zapiekany
28 września, 2014

Pasztet – zapiekany

Tagi: , , , ,

 

Jak nie zrobicie tego pasztetu to to ………….. żałujcie. Tak powiedział mój osobisty tester

 

 Składniki :

  • 2,5kg ćwiartek z kurczaka bez skóry lub 2kg innego mięsa bez kości
  • 0.5kg wątróbki
  • 0,5kg pora
  • 300g marchwi
  • 400g selera
  • 400g korzenia pietruszki

Mięso i wyżej wymienione warzywa ugotować . Ja gotowałam w szybkowarze na parze15- 20 min.  Po ugotowaniu przestudzić składniki .   Z ugotowanego mięsa usunąć kości .

  • 1 główka obranego czosnku
  • 300g cebuli

Ugotowane warzywa, mieso cebule i czosnek zmielić maszynką na średnich oczkach .

 

Do zmielonej masy dodać :

  • 3 jajka
  • 10g majeranku
  • 25g papryki słodkiej mielonej
  • 5g bazylii
  • 2k ziaren kolendry
  • 4g imbiru
  • 5g oregano
  • 8g pieprzu
  • 20g soli

Masę dobrze wyrobić razem z przyprawami . Dwie długie keksówki nasmarować tłuszczem i wysypać bułką tarta . Masę podzielić na dwie części i rozłożyć do blaszek . Piec w 220 st  około 1h i 15 min do momentu, aż skórka na górze zacznie brązowieć a pasztet lekko pękać.

Pasztet podawać razem z sosem tatarskim przepis tutaj  http://nikagotuje.pl/sos-tatarski-wersja-fit/