Home / Restauracja / Pieczony Kurak w glazurze korzennej miodowo piwnej
21 maja, 2015

Pieczony Kurak w glazurze korzennej miodowo piwnej

Tagi: , , ,

 

Przeżyć kulinarny orgazm będąc na diecie ??? TAK ! Własnie go przeżyłam jedząc go ! Poezja smaku !

 

Piekłam większa ilość za jednym razem możecie sobie to zmniejszyć ilość kurczaków o połowę , ale glazurę zróbcie według proporcji poniżej

Składniki :

  • 13 ćwiartek kurczaka 
  • 1 piwo z gatunku  porter 500ml
  • 1/2 szklanki miodu 
  • solanka ; na 1 l wody -100g soli
  • goździki 1 opakowanie
  • cynamon 1 czubata łyżeczka 
  • gałka muszkatołowa 1 czubata łyżeczka 
  • pieprz 1 płaska łyżeczka 

 

Rozrobić potrzebną ilość solanki i włożyć w nią ćwiartki kurczaka na dwie godziny . Ja na tą ilość potrzebowałam  3 litry solanki czyli 300g soli

W między czasie przygotować glazurę . Do garnka dać miód , niecałą szklankę ciemnego piwa, gałkę muszkatołową , pieprz oraz cynamon i zagotować . Gotować na małym ogniu około  10 min … do częściowego zredukowania czyli  odparowania i uzyskania konsystencji kisielu .

Wyciągnąć kurczaki z solanki opłukać je i ściągnąć z nich skórę . W każda ćwiartkę kurczaka wbić około 5 -7 goździków. Kurczaki przesmarować z każdej strony glazurą i ułożyć na blasze . Piec w piekarniku nagrzanym do 200 st. Po około 15 min otworzyć piekarnik i przesmarować ponownie glazurą .Po kolejnych 20 minutach podlać kurczaki  piwem . W sosie powstałym na blasze  maczać pędzel , przesmarować kurczaki i  tą czynność  powtórzyć kilka razy w trakcie pieczenia  .Na końcu przesmarować jeszcze raz glazurą z garnuszka  i piec 20 min . Całość zapiekania około 1h i 5-15 min.

ach … nie bójcie się kurczaki nie są słone …. tak sobie pomyślałam, że ilość soli może was przerazić przy sporządzaniu solanki .

W sumie piwa zeszło mi na całość glazurę i podlanie trochę więcej niż 1/2 butelki .

 

 

Serdecznie pozdrawiam … Nika