Home / Kawiarenka / Rolada śmietanowa z truskawkami
23 maja, 2015

Rolada śmietanowa z truskawkami

Tagi: , , , , ,

 

 

Przepis w proporcjach jest  na dwie rolady

Składniki : 

Masa śmietanowa :
400g twarogu
2 duże  jogurty naturalne ( są dwie firmy na rynku które maja aksamitny w smaku i śmietanowy jogurt naturalny . te polecam ! Ak…  i Da….. ;)
1,2 szkl mleka
1/2 olejek śmietankowy
1/2 olejku waniliowego
3 czubate łyżki słodzika w pudrze
żelatyna 6 płaskich łyżek
0.5 kg truskawek. – można dać więcej nawet do 1 kg.

Biszkopt:

14 jajek
10 czubatych łyżek zarodków pszennych
3 szczypty

1 łyżka słodzika w pudrze

olejek waniliowy

 

 

 

Twaróg miksujemy razem z jogurtem , słodzikiem , olejkiem śmietankowym oraz waniliowym  na gładką masę . Żelatynę rozrabiamy w 1/2 szkl gorącego mleka i wlewamy do masy miksując . Odstawiamy na boki bierzemy się za przygotowanie biszkoptu.

Włączamy piekarnik i ustawiamy go na 200 st. bez termoobiegu.
Jajka wybijamy do dużego garnka dodajemy  słodzik oraz olejek waniliowy i sól
Wstawiamy garnek na gaz i zaczynamy podgrzewać jajka ubijając je na najwyższych obrotach . Podgrzewamy do momentu aż jajka będą dość ciepłe sprawdzając temperaturę masy palcem .( temperatura trochę wyższa od temperatury ciała )

Ściągamy z gazu i ubijamy na najwyższych obrotach około 15 min .  W miedzy czasie wstawiamy garnek na gaz, aby podgrzać trochę masę ciągle ubijając. Kilka razy.

Po ubiciu jajek na sztywną masę dodajemy zarodki pszenne i delikatnie najlepiej ręką mieszamy całość.

Papier do pieczenia  ucinamy na szerokość piekarnika w ilości 2 szt.
Połowę masy wylewamy na 1  papier i równomiernie rozprowadzamy po całości .

wkładamy do nagrzanego piekarnika .

Tak samo postępujemy z drugą częścią .
200 st czas 15 min

 

Zastygnięta masę śmietankową  rozbijamy mikserem , końcówkami do ubijania . Masa musi mieć konsystencję mniej więcej ubitej bitej śmietany .
 Biszkopt po wyciągnięciu z piekarnika rolujemy w papierze i zostawiamy na chwilę

 

Zimny biszkopt rozwijamy i nakładamy na 1 biszkopt połowę masy i  równomiernie rozsmarowujemy .
Nakładamy połowę pokrojonych truskawek
Roladę  zawijamy
Zwiniętą roladę zawijamy ściśle w papier ( ten na którym piekliśmy ) i wkładamy do lodówki na około 1/2- 1h
Po czasie chłodzenia wyciągamy kroimy i delektujemy   się przepysznym  smakiem rolady truskawkowo- śmietanowej
Przepysznie Was  pozdrawiam …. Nika