Home / Restauracja / Rolady z indyka ze szpinakiem i serem feta w sosie koperkowym
14 maja, 2015

Rolady z indyka ze szpinakiem i serem feta w sosie koperkowym

Tagi: , , ,

 

Składniki :

  •  5 plastrów po około 150-200g każdy   piersi indyka . ( Można zrobić także z piersi kurczaka )
  • szpinak około 750g
  • ser feta -1/2 opakowania
  • czosnek 2 ząbki
  • Mleko około 1-2 szklanek
  • Mąka ziemniaczana -skrobia 1 czubata łyżka
  • masło około 2 łyżki
  • Koperek jeden większy lub dwa mniejsze pęczki
  • sól pieprz
  • opcjonalnie boczek

Wstawiamy szpinak i odparowujemy z niego wodę . Dodajemy ser feta i przeciśnięty czosnek , Doprawiamy solą do smaku.

Filety rozbijamy miedzy dwoma foliami ( ja używam siatki jednorazowej ) Na płat mięsa nakładamy masę szpinakową i zwijamy roladę i posypujemy solą i pieprzem dookoła . ( Można roladkę w tym momencie owinąć plastrem boczku  wędzonego). Na patelni  roztapiamy masło ( powinno być klarowane- ja nie miałam ) i obsmażamy roladki z 4 stron . Dolewamy  trochę mleka i dusimy na małym ogniu pod przykryciem około 30 -40min.  Wyciągamy roladki dolewamy mleko  dosypujemy mąkę i miksujemy całość ( Po duszeniu roladek mleko rozwarstwia się i jest woda i „serek” ) Zagotowujemy sos doprawiamy solą do smaku i dodajemy pokrojony koperek gotując na małym ogniu około 5 min.

W wersji mniej dietetycznej mleko można zamienić śmietanką  można .

I zapamiętajcie określenia : ZAWSZE : śmietanka =słodka , śmietana =  kwaśna ;)