Home / Kawiarenka / Ślimakowiec
1 października, 2014

Ślimakowiec

Tagi: , , , ,

Pamiętam kiedy opracowywałam ten przepis inspiracja dla mnie były ciastka  drożdżowe cynamonowe ślimaki , które zapewne każdy kojarzy i tak … z tych ślimaków powstał Ślimakowiec . W poprzednim przepisie jak pamiętacie  bazowałam na dżemie z rabarbaru ,ale że w tym roku go nie zrobiłam , więc wykorzystałam powidła ze śliwek ,  które robiłam całkiem niedawno , bo w końcu sezon mamy na nie.

 

Przepis na biszkopt w innym przepisie tutaj  

Wystudzony biszkopt  rozwinąć posmarować  powidłami i zwinąć jak zwykłą roladę . Wstawić do lodówki na jakiś czas.

 

Masa jogurtowa:

  • 1 opakowanie galaretki ( ja dałam ametystową ) Opakowanie galaretki musi być na 500ml wody do rozrobienia nie 375 ml jeśli jest inna galaretka trzeba dołożyć żelatyny
  • 2 duże jogurt naturalne ( danone i aktivia mają najbardziej śmietanowe smaki )

Galaretkę rozpuścić w  200ml gorącej wody . Po rozpuszczeniu dodać do jogurtów i zmiksować .

Dodatkowo:

  • 1 opakowanie galaretki ( tu dałam jakąś pink  :) ) Rozpuścić we wodzie według przepisu na opakowaniu .
  • 2 pokrojone  w kostkę duże jabłka

 

 

Tortownicę około 24-26 cm wyłożyć  na dnie papierem i zamknąć rant tortownicy.
Oderwać  z papieru 2-3 kawałki na wysokość rantu i wyłóż boki . ja przesmarowała rant tortownicy oliwą żeby papier się przykleił .
Jak  rolada już  się schłodzi pokroić ją na 0.5 cm kawałki i zacząć  wykładać dno tortownicy zaczynając od środka i obkładając dookoła .
Na końcu wyłożyć boki tortownicy roladą   kładąc  pionowo plastry .
Jeżeli masy  w tym czasie zgęstnieją za bardzo to niema się czym martwić . Zawsze można je delikatnie podgrzać chwilkę na gazie, aby się rozpuściły. 

Masa jogurtowa jak i galaretka  do wylewania muszą być delikatnie tężejące już.
Wylewamy masę jogurtową na  nią kładziemy pokrojone jabłka wstawiamy na chwilkę do zamrażarki . Wyciągamy i wylewamy galaretkę różową . Wkładamy na chwilkę do zamrażarki . Na koniec wylewamy resztę masy jogurtowej. Jeśli została jeszcze rolada to górę wypełniamy plastrami rolady.

 

 

Całość wstawić do lodówki do całkowitego stężenia.

I na koniec. Wyciągamy ciacho z lodówki ściągamy rant i papier .
Kładziemy  na górę talerz i obracasz całość do góry nogami .
Ściągamy  dno tortownicy teraz już z  góry ciasta  i papier . Gotowe Mruga

Spód ciasta w efekcie końcowym jest jego górą .

 

„Maaaamuś …. tak długo na to czekałem, zebyś to zrobiła” – To chyba najlepsza rekomendacja tego dietycznego ciacha .

Serdecznie pozdrawiam …. Nika

Dodane: 14 Października 2014

Dziś wyciśgnęłam kawałek zamrożonego ślimakowca z zamrażarki  i … jest pyszny po rozmrożeniu właśnie wcinam :) :) :)