Home / Dodatki / Sos majonezowy , sos czosnkowy
26 września, 2014

Sos majonezowy , sos czosnkowy

Tagi:

 

 

Bardzo przydatny sosik, który możemy wykonać   w wielu smakowych kombinacjach i wykorzystywać go czy do dań mięsnych czy do warzyw.

 

Składniki :

  • 200g serka grani , wiejskiego , czy innego smakowego
  • 3-4 jajka
  • sól

Wykonanie :

Jajka gotujemy studzimy i miksujemy na bardzo  gładką masę razem z serkiem  i  doprawiamy solą. To jest podstawowy przepis.

W zależności od ilości użytych  jajek a także ich wielkości uzyskamy mniej lub bardziej zwartą konsystencję naszego sosu majonezowego.

Sos czosnkowy : do podanej masy dodajemy jogurt do uzyskania pożądanej konsystencji , przeciśnięty czosnek i sól do smaku

Możemy dodać różne inne przyprawy do podstawowego sosu uzyskując inne smaki jak i wykorzystać właśnie serki np z ogórkiem i koperkiem tak jak to zrobiłam przy hamburgerach  Przepis na hamburgery.

 

Serdecznie pozdrawiam ….. Nika