Home / Wędliny domowe / Szynka konserwowa z szynkowaru
20 października, 2014

Szynka konserwowa z szynkowaru

Tagi: , , ,

 

 

Chuda smaczna  wędlina idealna przy dbaniu o linię ;) a smak każdy zna ;)

  • 1kg miesa z szynki oczyszczonego z tłuszczu
  • 30g glukozy
  • 25g peklosoli
  • 2,5 płaskiej łyżki żelatyny
  • 1/2 łyżeczki płaskiej kwasku cytrynowego
  • 180g wody

Mięso kroimy w kawałki  około 2/2 cm lub w paski . Każdy kawałek masakrujemy ( :) ) konkretnie tłuczkiem . W gorącej wodzie rozpuszczamy żelatynę i po wystudzeniu dodajemy do mięsa razem z resztą składników . Mieszamy i masujemy mięso do całkowitego wchłonięcia wody. Odstawiamy do lodówki na około 12h przykrywając pojemnik z mięsem . Po tym czasie mięso wyciągamy jeszcze raz mieszamy i napełniamy szynkowar . Mięso dociskamy tak, żeby nie było powietrza ja dodatkowo mocno uderzam spodem szynkowaru ,  żeby się jeszcze lepiej ułożyło w nim. Zamykamy szynkowar i odstawiamy  do lodówki. Po całkowitym czasie  peklowania około 32h   wkładamy  szynkowar do garnka z wodą o temperaturze 85 -90 st i przez następne 1h i 30 min do 1h 40 min utrzymuje temperaturę około 75 st

 

 

Następnie wyciągamy szynkowar, studzimy go wstępnie  w zimnej wodzie następnie przekładamy go do lodówki. Po całkowitym wystudzeniu polewamy szynkowar gorącą wodą otwieramy i wyciągamy nasza szyneczką konserwową.

 

 

 

Serdecznie pozdrawiam ..Nika