Home / Restauracja / Tatar wołowy
14 maja, 2015

Tatar wołowy

Tagi: , ,

 

Składniki ;

  • 300g wołowiny chudej
  •  woda – 60ml -100ml (około 20% objętości mięsa)
  • 1 łyżeczka oliwy z oliwek
  • sól pieprz do smaku
  • ogórek kiszony
  • cebula
  • 1 żółtko na jedną porcję.

Wołowinę drobno posiekać ( Ja niestety nie umiem siekać tak drobno wołowiny i mielę w maszynce do mięsa , możecie także poprosić o zmielenie w sklepie ) dolać wody , dodać oliwę doprawić solą i pieprzem. Dobrze wyrobić mięso, aby wchłonęło wodę. Formować „klopsy” z zagłębieniem na żółtko . Jajka sparzyć i na jedną porcję ( klopsa) nałożyć żółtko. Podawać z drobno pokrojonym ogórkiem i cebulą.

Tatar to oczywiście potrawa zjadana na surowo.

 

 

Serdecznie pozdrawiam … Nika