Home / Piekarnia / Tortilla
7 stycznia, 2015

Tortilla

Tagi: , ,

 

Porcja na 5 osobowa rodzinkę ;) Więc w razie czego zmniejszcie proporcje.

Składniki : 

  • 800g mąki pszennej
  • 400g gorącej wody
  • 3 łyżki oleju
  • 1 łyżeczka soli

Wszystkie składniki dokładnie mieszamy( Widelcem , łyżką GORĄCA WODA ! )  i zagniatamy ciasto delikatnie około 20 min . Ja wyrabiam w maszynie ciasta ;) Dzielimy na równe porcje 1 tortilla ma około 85g .

Porcję ciasta rozwałkowujemy na cieniutki placek . ( Po każdym rozwałkowaniu ciasta podnosimy je i powtórnie wałkujemy rozciągając brzegi …( to informacja  dla początkujących „wałkujących”! NIE wyżywamy się na cieście bez podnoszenia go, bo go nie rozwałkujemy inaczej )  czynność powtarzamy do osiągnięcia pożądanej wielkości i  grubości  placka .

Ps. Córka mi pomagała i niestety musiałam jej pokazać tą banalną czynność po tym jak zobaczyłam jak bidulka męczy się i walczy z plackiem ;)  dlatego to zaznaczam ;) ) Można podsypać lekko mąką jeśli jest potrzeba.

Rozwałkowany cieniutki placek kładziemy na rozgrzanej patelni teflonowej i pieczemy z dwóch stron . Bąbelki pojawiające się na cieście są pozytywna reakcją ;)

Tortille możemy wysmażyć wcześniej przed podaniem odgrzewam je na patelni każda osobno przez chwilkę z dwóch stron. Smaruje sosem czosnkowym tradycyjnym jeśli ktoś nie musi dbać o linie ;)  lub dietetycznym lub inną dietetyczna pastą nakładam warzywa( sałata ogórek papryka cebula itd)  i mięso wcześniej podsmażone na teflonie .. zwijam .

 

 

Serdecznie pozdrawiam Nika