Home / Restauracja / Twarogowe pyzy z mięsem
14 października, 2014

Twarogowe pyzy z mięsem

Tagi: , , , ,

 

 

Przepis Ciasto na Pyzy :
400g twarogu
1 całe jajko
3 czubate łyżki skrobi ziemniaczanej
4 szczypty soli

Farsz: Ja wykorzystałam część  zapiekanego  dietetycznego  pasztetu, który sama wcześniej zrobiłam z gotowanego mięsa i warzyw a przepis tutaj kliknij 

Wykonanie Pyzy  :

Twaróg najlepiej kupić suchy twardy , jeśli jest wilgotny i miękki , bo to zależy od firmy nałożyć go na ręcznik kuchenny ( nie papierowy ) lub gazę i odcisnąć ( „wykręcić”)  wodę .
Dodać jajko skrobię, sól i zagnieść na jednolita masę .

Żeby Pyzy były równej wielkości uformować wałek i pociąć go na równej szerokości plastry .

Bierzemy 2  plastry masy nakładamy je osobno na dłoń i rozgniatamy trochę. Na jeden z nich nakładamy farsz przykrywamy drugą częścią zlepiamy brzegi i formujemy  w dłoniach kule .

W osolonej wodzie gotowe pyzy parzymy w temperaturze około 90 st około 5 min. ( Woda nie może wrzeć ! )

Posypać cebulką usmażona na oliwie z oliwek lub oleju ryżowym ( ja dałam 1-łyżkę  na jedną  dużą cebulę )
Możecie też polać je sosem jaki zostanie Wam od duszenia mięsa i zaciągnąć go delikatnie skrobią.

Pyzy w pojemniczku możecie zabrać do pracy i odgrzać je w mikrofali .

Życzę smacznego i serdecznie pozdrawiam  ….. Nika