Home / Dodatki / Vegeta, jarzynka domowa bez glutaminianu sodu
19 maja, 2015

Vegeta, jarzynka domowa bez glutaminianu sodu

Tagi: , , ,

 

Od jakiegoś czasu sama robię Vegetę  czy jarzynkę dlatego, że w tych ogólnodostępnych jest glutaminian sodu  i inne dodatki których ja unikam .. po pierwsze nie lubię  tych smaków w potrawie  a drugie mój organizm ich nie toleruje.

Jak mam czas  sama susze warzywa. Obieram je i ścieram na tarce na grubych oczkach . Później wkładam do suszarki do warzyw i susze do momentu aż będą suche. Można wysuszyć rozłożone na blachach w piekarniku . Temperatura suszenia 100st .

skład do suszenia : Pora, marchew, seler, korzeń pietruszki . po 1 kg z każdego

1 kg produktu = około 100g suszu

Jako ze nie miałam czasu tym razem na suszenie , bo w ostatniej chwili zorientowałam sie ze Vegeta mi się skończyła !!!! kupiłam gotowe suszone warzywa .

Składniki :

  • 200g suszonych warzyw ( por, marchew, korzeń pietruszki , seler )
  • 1 płaska łyżeczka granulowanego czosnku
  • 1 czubata łyżeczka kurkumy
  • 3 czubate łyżeczki pietruszki suszonej
  • 1 czubata łyżeczka koperku suszonego
  • 1 czubata łyżeczka suszonego lubczyku
  • 1 czubata łyżeczka papryki czerwonej słodkiej
  • 100g soli

Wysuszone warzywa zblendować . My lubimy jak część jest na miał a część  grubiej zmielona. Dodać resztę składników i wymieszać . Gotowe ! Przełożyć do szczelnego pojemnika i przyprawiać wszystko co się da ;)

Ach.. sklepowe przyprawy tego typu mają dużo więcej soli . Więc jeśli chcecie możecie dosypać więcej do tej proporcji co wyżej .

 

 

Serdecznie pozdrawiam … Nika