Home / Restauracja / Wątróbka drobiowa duszona w piwie
16 października, 2014

Wątróbka drobiowa duszona w piwie

Tagi: , , , ,

 

 

 

  • 7 cebul
  • 12 szt śliwek  suszonych
  • wątróbka drobiowa 1,5 kg
  • 1/2-1 szt. piwa
  • 3 łyżki oleju ryżowego ( może być inny)
  • 3 ząbki czosnku
  • sól, pieprz do smaku
  • 2 łyżki mąki
  • około 50-70 ml mleka

 

Cebule obrać pokroić w piórka i  podsmażyć na oleju na teflonie . Dodać wypłukane i oczyszczone wątróbki, śliwki  i podsmażyć razem doprawiając wstępnie solą i pieprzem.  Po chwili podlać piwem i dusić około 10-15 mi do ugotowania wątróbek. Dodać przeciśnięty czosnek i wymieszać . Na koniec dolać trochę mleka i dodać  mąkę, wymieszać . Pogotować trochę do zgęstnienia sosu . Na koniec doprawić ostatecznie solą i pieprzem .  Jak chcecie więcej sosu to dodajcie całe piwo oraz  więcej mąki i mleka. Wtedy możecie rodzince polać np ziemniaki . Moi zjedli tak jak ja czyli z niczym z innych dodatków oprócz ogórka kiszonego.

Podawać z ogórkiem kiszonym ;)

 

Serdecznie pozdrawiam ….Nika