Home / Wędliny domowe / Dojrzewająca polędwica ze schabu bez kości .
23 marca, 2015

Dojrzewająca polędwica ze schabu bez kości .

Tagi: ,

 

Wędlina dojrzewająca.

Potrzebne będą . 

  • Kawałek schabu bez kości czyli polędwicy
  • sól
  • cukier
  • pojemnik
  • podkolanówka( nowa )
  • przyprawy ( papryka , czosnek, pieprz lub inne według uznania)
  • czas i cierpliwość ;)

(  Wersja bardziej słona )

Kładziemy kawałki miesa  w pojemniku i posypujemy  od razu grubo  solą i cukrem z dwóch stron i wstawiamy do lodówki . Po około 12h polędwicę obracamy a po 24h odlewamy sok , który wyciekł z mięsa i posypuję znowu z dwóch stron solą ( ja już cukru nie daję za drugim razem )  . Tak przez 4 dni . Za każdym razem po 24 godzinach odlewam wodę. Po mniej więcej 4 dniach kiedy widzę, że mięso już nie puszcza soku opłukuję go pod wodą i posypuję  przyprawami jakie lubimy np . w tym przypadku  czosnkiem granulowanym, papryką słodką mieloną ,  pieprzem i wkładam do podkolanówki ( nowej )  . Wieszam w przewiewnym miejscu . Mój teraz wisiał nad kominkiem a wcześniejsze  koło kaloryfera czy na karniszu koło okna. Czas wiszenia  7 dni.

To co widać na zdjęciu jest po tym czasie( czyli 4 dni solenia i 7 dni wiszenia )  rozkrojoną wędlinką  juz gotową do jedzenia .. ale…. ja jeszcze pozwolę mojej polędwicy  dojrzewać i  dałam ją  jeszcze owiniętą w ręcznik kuchenny  na dojrzewanie do lodówki na około 2 tygodnie ;)

Tak samo zrobić można np. karkówkę ;) czy  piersi kurczaka .

Tą wędlinę można także zrobić w wersji podwędzonej . Ja mam zamiar jeszcze chwilkę podwędzić później mięsko . Można podwędzić na samym początku obsychania , ale ja całej wędzarni nie będę rozpalać dla 2 kawałków mięcha ;) poczekają sobie do większego wędzenia ;)

 

Jak nie zapomnę to wstawię jeszcze zdjęcie po kolejnych dwóch tygodniach dojrzewania ;)

 

 

Wersja mniej słona w smaku  i szybsza .

Polędwice ze schabu obsypuje grubo cukrem  z każdej ze stron . Wstawiam do lodówki na 24h . Po tym czasie wylewam sok, który puściło mięso i obsypuję go znowu grubo cukrem i SOLĄ . Wstawiam na kolejne 24 h do lodówki . Po tym czasie wyciągam mięso i  opłukuje pod bieżącą wodą. Obtaczam w ziołach: papryka słodka, pieprz , czosnek granulowany  ( dodałam kminek mielony i cebule prażoną ) i wkładam do podkolanówki Wieszam w ciepłym przewiewnym miejscu jak wyżej  na około 7 dni .

 

Serdecznie pozdrawiam … Nika