Home / Wędliny domowe / Wędlina parówkowa z warzywami z szynkowaru
19 października, 2014

Wędlina parówkowa z warzywami z szynkowaru

Tagi: , ,

 

  • 400g skrawków jakie zostały z przygotowania  innej wędliny( przepis później bo mięsko się pekluje)
  • 500g schabu lub 900g jeśli nie mamy wyżej wymienionych skrawków. a także można użyć innego mięsa zamiast schabu.
  • Peklosól 50g plus 1 l wody

Mięso i skrawki pokroić drobno i włożyć do roztworu peklosoli na dwie godziny do lodówki. Po tym czasie mięso wyciągnąć, odsączyć na cedzaku i zmielić wstępnie w maszynce do mięsa . Następnie przełożyć do melaksera i zmielić ( zmiksować ) na gładką masę dodając mleko i inne przyprawy.

  • 120 ml mleka
  • 1,5 łyżki soli-10g
  • gałka muszkatołowa 1-2g na 1/3 łyżeczki
  • papryka słodka 2g- 1/2 łyżeczki
  • ząbek czosnku
  • cukier 2g .- 1/2 łyżeczki
  • pierz biały 2g – 1/2 łyżeczki

Do wyrobionej masy parówkowej dodać rozmrożone warzywa i świeżą paprykę

  • Warzywa : mrożone :  marchew z groszkiem 300g   ,
  • świeże : papryka słodka 100g

 

Całość po wymieszaniu przełożyć do szynkowaru . Parzyć w temperaturze 70-80 st do uzyskania wewnątrz balotu temperatury 72 st .

Następnie przełożyć szynkowar do zimnej wody i wstępnie ochłodzić. Później należy włożyć do lodówki na kilka godzin do całkowitego wystudzenia.

Po wystudzeniu szynkowar polać gorąca wodą i wyciągnąć wędlinę ;)  Kroić i zajadać ze smakiem ;)

Wędlina w smaku jest delikatna i ma smak parówki  a warzywa są aldente

 

360g odpad :

Tu przy tej recepturze nie uwzględniłam proporcji na mój szynkowar 1,3 litra .  Stąd odpad, który sparzyłam sobie we woreczku do osiągnięcia temperatury w srodku 72st

 

Serdecznie pozdrawiam ….Nika

 

 

A na kolację umażyłam sobie na teflonie