Home / Dodatki / Zakwas do chleba
23 marca, 2015

Zakwas do chleba

Tagi: ,

 

ZAKWAS  do Chleba 

 

Ja zakwas robię bardzo prosto . Mieszam np 1,5 szkl mąki razowej ( obojętnie jaką może być pszenna , żytnia , orkiszowa,  albo daję różne jak mam końcówki mąk  w paczkach  )  z 1,5 szkl ciepłej wody . Odstawiam nie przykrywając naczynia  na 4-7 dni najlepiej w ciepłe miejsce mieszając od czasu do czasu .  Zakwas w między czasie zaczyna fermentować i rośnie , ( pojawiają się bąble ) , więc naczynie powinno być większe, żeby się nie wylało tak jak widać to na jednym ze zdjęć (  Za dużą objętość zakwasu zrobiłam z premedytacją aby to  pokazać )  Po czasie fermentacja ustaje i zakwas jest gotowy do użycia . Staje się jednolity  w konsystencji i  bardzo kwaśny w smaku . To jest podstawowy mój przepis na uzyskanie zakwasu do chleba.

Jeśli potrzebuję zakwas wcześniej  kupuję zakwas na żurek i połowę wody zastępuję połową wody z zakwasu. Wtedy już po około 2 dniach mam zakwas.

Kolejna sprawa Rozmnożenie zakwasu.

Bardzo ważne jest, aby zawsze zostawić sobie trochę gotowego  zakwasu w naczyniu ,wtedy tylko dosypujemy mąkę i dolewamy wodę . Odstawiamy na około 12-24h i możemy już używać po czasie jak przestanie „bąbelkować”

 

Gotowy zakwas swoją przydatnośc ma przez  około 7 dni.